Merken

Leeftijd

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Prijs instellen

Max
Categorieën

Merken

Leeftijd

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Prijs instellen

to

Verminder roodheid en puistjes


Wat is couperose?

Een overgevoelige, rode huid is voor veel mensen heel vervelend. De huid is meestal ook droog en kan voor een branderig of stekend gevoel zorgen.

Bij couperose zetten de bloedvaten in de huid uit en de grotere hoeveelheid bloed die er door heen stroomt, zorgt voor de roodheid. De bloedvaten kunnen niet meer verkleinen, iets wat normaal wel gebeurd. Een rode huid bij couperose is niet te vergelijken met “rode wangen” die kunnen optreden als gevolg van bijvoorbeeld emotie of warmte. Couperose houdt langer aan en de roodheid verdwijnt niet als de huid ook niet wordt behandeld.

Couperose heeft een onregelmatig karakter: het treedt bij vlagen op, zeker in het begin. Als couperose vaker voorkomt of vergevorderd is, kan de roodheid permanent op de huid aanwezig blijven. 

Wat is rosacea?

Rosacea is in feite een verergerde vorm van couperose. Het is een chronische, voortschrijdende en vooral hardnekkige huidaandoening in het gezicht. Het komt bij ongeveer 10% van de volwassen bevolking voor en begint meestal in de leeftijd van 20 tot 50 jaar. Het is opmerkelijk dat name mensen van Noord-Europese afkomst en met een lichte huid meer last lijken te hebben. Vrouwen van middelbare leeftijd hebben duidelijk meer last van rosacea. Bij mannen komt het minder vaak voor.

Net als bij couperose is bij rosacea sprake van uitgezette rode of blauwe bloedvaatjes en de kenmerkende felrode verkleuringen van de huid op de wangen, neus, voorhoofd en kin. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. In tegenstelling tot couperose, zijn bij rosacea ontstekingen in de vorm van bultjes (papels) en puistjes (pustels) op de huid aanwezig. Hierdoor kan de huidaandoening lijken op acne (jeugdpuistjes), maar rosacea komt op een latere leeftijd voor dan acne, meestal niet voor het 30ste levensjaar. Verder voelt bij rosacea de huid branderig en prikkerig aan. Ook kan de huid rondom de ogen worden aangetast. Dit kan leiden tot droge, branderige of tranende ogen en zwellende ontstekingen op het ooglid.
De oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel is duidelijk dat de ontstekingsverschijnselen voornamelijk veroorzaakt worden door de Staphylococcus aureus bacterie. 

Waardoor verergert couperose en rosacea?

Couperose en rosacea verergeren als er sprake is van bepaalde uitlokkende factoren (verschilt per persoon):

  • Milieufactoren: o.a. warme en koude temperaturen, wind, zon, vocht en vervuiling (zoals sigarettenrook), maar ook stuifmeel en uitlaatgassen.
  • Psychologische factoren: o.a. boosheid of stress. Het stresshormoon adrenaline kan zorgen voor ontstekingsprocessen in de huid.
  • Externe factoren: o.a. parfums, detergentia en bepaalde geneesmiddelen (als cortisone crèmes), maar ook hete baden, te extreem sporten, alcohol en kruidig voedsel. Kleding kan ook een nadelig effect hebben. Naast de kleurstoffen en andere chemische stoffen in kleding, kunnen ook bijvoorbeeld synthetische stoffen zorgen voor irritatie van de huid en allergieën opwekken.
  • Mechanische factoren: o.a. druk op de huid.

 


Wat te doen aan couperose en rosacea?

Couperose of rosacea kan in principe door geen enkele behandeling worden verholpen. Een overgevoelige huid kan daarentegen wel worden gekalmeerd door met speciale huidverzorging de huidbarrière te verbeteren. Roodheid kan worden tegengaan.

De baanbrekende producten van het merk Gladskin bevatten het actieve enzym Staphefekt™ die alleen de slechte Staphylococcus aureus bacterie aanpakken. Roodheid en puistjes worden verminderd. Klik hier voor ervaringen van gebruikers van Gladskin Rosacea creme of gel.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »