1
2

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Toon alle Less

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Toon alle Less

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

Max
Categorieën

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Toon alle Less

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Toon alle Less

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

to
1
2
Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen

Droge huid

Bij een droge huid bevat de bovenste huidlaag te weinig lipiden. Er ontstaan scheurtjes waardoor de huid onvoldoende vocht kan vasthouden en uitdroogt. De huid voelt letterlijk droog en ruw aan. Jeuk is meestal het gevolg van uitdroging van de huid.

Tijdens de overgang kan de huid vaak droog en trekkerig aanvoelen door hormonale veranderingen. De aanmaak van lichaamseigen huidvetten neemt namelijk af.
Er ontstaat jeuk en schilfering.

Bij lichte schilfering van de huid en geen tot nauwelijks jeuk en roodheid, is er meestal geen sprake van eczeem of psoriasis.

Ernstige schilfering, roodheid en jeuk, met name op de ellebogen en in de knieholtes, is een reden om naar de huisarts te gaan. Er kan sprake zijn van psoriasis. Houd de huid altijd vet en voorkom uitdroging met een neutrale creme of zalf. Een neutraal middel bevat geen sterk werkzame stoffen en is de basis voor de behandeling van een droge huid, eczeem en psoriasis. Het zorgt ervoor dat de huidbarriere herstelt waardoor jeuk, irritatie en schilfering verminderen. Eczeem en psoriasis gaan niet over door goed smeren van een indifferent middel, maar de klachten verminderen wel.

Voorbeelden van indifferente middelen zijn (in oplopende volgorde van vetheid): cetomacrogol- of lanettecreme > vaselinecetomacrogol- of vaselinelanettecreme > koelzalf > paraffine/vaseline zalf. Kies de creme of zalf die u het prettigst vindt.

Advies bij droge huid:

  • Gebruik indifferente middelen.
  • Gebruik bij voorkeur geen "gewone" bodylotion, -gel of milk. Bevat namelijk veel water en maar weinig vetten. Het water verdampt en er blijft weinig vet op de huid achter. Door de verdamping kan de huid uiteindelijk nog droger worden.
  • Douche niet te lang en te heet. Niet schrobben, gebruik een zachte bad- of douchespons.
  • Een bad- of doucheolie is geschikt voor het voorkomen en behandelen van een droge huid. Breng de olie pas aan het einde van de douchebeurt op het lichaam aan en spoel slechts kort af.
  • Na het douchen of bad: niet droog wrijven maar deppen.
  • Door te scrubben (weghalen van dode huidcellen) verdwijnt tijdelijk de schilfering van de huid. Bij een droge en gevoelige huid maximaal 1x per week scrubben. Bij een normale tot vette huid 2 tot 3x per week scrubben. Scrub niet te agressief om te voorkomen dat de tere, nieuwe huidcellen onder de dode huidcellen niet beschadigen worden en de huid geirriteerd raakt.
  • Bij droge handen: was zo min mogelijk de handen, gebruik lauw water en weinig (ongeparfumeerde) zeep, spoel de handen goed af en dep droog. Gebruik geen zeep uit zeepautomaten (te agressief). Draag tijdens het schoonmaken handschoenen (PVC of nitrile).
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »