Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Toon alle Less

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Per behoefte (haar)

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

Max
Categorieën

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Toon alle Less

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Per behoefte (haar)

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

to

Verlicht de jeukende huid bij eczeem


Wat is eczeem?

Eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes. Het komt met name voor in het gezicht, op het hoofd, in de ellenboog- en knieholten, op de polsen en enkels. Eczeem is niet besmettelijk. Lichamelijk contact met anderen, zoals knuffelen of kussen, is dus geen enkel probleem.

Er zijn verschillende vormen van eczeem:

  • Bij constitutioneel eczeem is er sprake van aanleg voor allergie. Hooikoorts of astma kunnen ook uitingen zijn van deze allergie. Vaak op jonge leeftijd, soms 3 tot 4 maanden na de geboorte, beginnen de klachten van constitutioneel eczeem al. De meeste kinderen hebben na hun 13e jaar geen klachten meer. Kinderen met constitutioneel eczeem hebben op latere leeftijd iets meer kans om astma en/of hooikoorts te krijgen. Sommige mensen krijgen pas op latere leeftijd nog constitutioneel eczeem.

    De klachten van constitutioneel eczeem kunnen een periode verergeren maar ook weer verdwijnen. Factoren die verergering tot gevolg hebben: zweten, krabben, stress, warm weer of juist koud weer (vorst), vaak wassen met water en zeep of shampoo, kleding met ruwe vezels (zoals wol), ziekte (infecties) zoals griep of verkoudheid, schoonmaakmiddelen. Het is niet bewezen dat huisstofmijt of bepaalde voeding constitutioneel eczeem verergeren.

  • Contacteczeem ontstaat na contact met stoffen die de huid irriteren of een allergische reactie veroorzaken, zoals zeep of afwasmiddel, bestanddelen van parfum, make-up en verzorgingsproducten, metaal, planten en/of bloemen. De klachten kunnen mild maar soms ook ernstiger zijn. De eczeem blijft bestaan of wordt erger als de huid in contact blijft met de irriterende stof. Het zit meestal op de handen, voeten en/of gezicht. Contacteczeem is niet vies of besmettelijk.

Wat te doen tegen eczeem?

De baanbrekende producten van het merk Gladskin bevatten het actieve enzym Staphefekt™ dat alleen de slechte Staphylococcus aureus huidbacterie (speelt een rol bij eczeem) aanpakt. Klik hier voor ervaringen van gebruikers van Gladskin Eczeem creme of gel.

Basis huidverzorging bij eczeem

Mild eczeem wordt meestal alleen met een basiscrème of -zalf behandeld. Een basiscrème of -zalf bevat geen sterk werkzame stoffen en is de hoeksteen voor de behandeling van een (droge) huid bij eczeem. Het zorgt ervoor dat de huidbarrière herstelt waardoor jeuk, irritatie en schilfering verminderen. Eczeem gaat niet over door goed smeren van een basiscrème of -zalf alleen, maar de klachten verminderen wel. Blijf de basiscrème of -zalf echter consequent dagelijks gebruiken, ook als de klachten minder worden. Dit om de conditie van de huid optimaal te houden.

Voorbeelden van basiscrèmes of -zalven voor eczeem in het gezicht zijn (in oplopende volgorde van vetheid): cetomacrogol- of lanettecrème > vaselinecetomacrogol- of vaselinelanettecrème > koelzalf > paraffine/vaseline zalf.

Kies de crème of zalf die het beste werkt en het fijnste smeert.
Bij een droog en schilferend eczeem: voorkeur een zalf.
Bij nattend eczeem: bij voorkeur een crème (want droogt in).

Als je een hormoonzalf (corticosteroid) gebruikt, is het aan te raden om de basiscrème of -zalf minimaal 1 uur of langer erna aan te brengen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »