Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Toon alle Less

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

Max
Categorieën

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Toon alle Less

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

to

Geef zonne-allergie geen kans!


Wat is zonne-allergie?

Zonne-allergie komt door teveel blootstelling aan UVA-straling, van de directe zon maar ook in de schaduw en door glas heen. Zonne-allergie treedt meestal op in het voorjaar wanneer de huid nog niet genoeg gewend is aan de zon. Maar ook als je eerder goed tegen de zon kon, kan zonneallergie toch opeens ontstaan.

Zonne-allergie komt voor bij 10 tot 20% van de Westerse bevolking. Vooral mensen (vaak vrouwen) met een lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen, kunnen last krijgen van zonneallergie. Soms heb je geluk en heb je maar één keer last van zonne-allergie. Helaas kan het ook zo zijn dat je elk jaar veel last zult hebben. Wellicht een schrale troost, maar de overgevoeligheid kan met de jaren minder worden of verdwijnen.

Zonne-allergie en medicijnen?

Medicijnen kunnen zonneallergie uitlokken. Voorbeelden zijn: antibiotica met doxycyline, ontstekingsremmers voor de darmen, antidepressiva, diabetesmedicijnen zoals tolbutamide, gliclazide of glibenclamide. maar ook vitamine B6.

 

Zonne-allergie en cosmetica?

Cosmetica (sommige zonnebrandcremes, parfums met bijvoorbeeld muskus of sandelhout) kunnen in combinatie met de zon zonneallergie uitlokken.

 

Andere triggers van zonne-allergie?

Zonne-allergie kan ook veroorzaakt worden door planten, kruiden en fruit. Voorbeelden zijn: brandnetel, bereklauw, pastinaak, peterselie, kervel, selderij, vijgen, citrusfruit.


Zonne-allergie symptomen?

Hoe meer de huid aan de zon is blootgesteld, des te erger zijn vaak de symptomen van zonneallergie (dosis-afhankelijk). Zonneallergie uit zich in een rode huid met (zonne)blaasjes of bultjes, ook wel warmte-uitslag genoemd. De huid jeukt (heftig). Daar waar de zon op de huid is gekomen, zie je de symptomen. De warmte-uitslag gaat vanzelf weg, meestal binnen een paar dagen.

Zonne-allergie voorkomen!

  • Het belangrijkste is om de huid langzaam aan de zon te laten wennen.
  • Bedek de huid zoveel mogelijk met (zonwerende) kleding, pet of hoed.
  • Probeer de zon te vermijden tussen 11 en 15 uur.
  • Gebruik altijd een zonnebrandmiddel dat beschermt tegen zowel UVA- (veroorzaakt zonne-allergie) als UVB-straling (veroorzaakt zonnebrand en bruining). Gebruik minimaal een beschermingfactor SPF30. Breng het zonnebrandmiddel in een dikke laag op de huid aan, minimaal een kwartier voordat je de zon ingaat. Herhaal het insmeren elke twee uur of eerder na het sporten of zwemmen. Er is een zonnebrandmiddel van Eucerin speciaal voor de huid die gevoelig is voor zonneallergie, namelijk Eucerin Allergy Protection Sun Creme-Gel SPF 25.

 

Zonne-allergie behandelen?

Bij de behandeling van zonne-allergie staat het bestrijden van jeuk op de voorgrond. Koel de huid met koud water, gebruik een verkoelende creme of zalf of een creme of zalf die jeukstillend werkt. Eventueel kan je bij heel heftige jeuk, veel (zonne)blaasjes of algehele malaise een anti-allergie middel zoals cetirizine, gebruiken.


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »