1
2

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Productsoort

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

Max
Categorieën

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Productsoort

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

to
1
2
Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen

Slaapproblemen

Voldoende slaap zorgt ervoor dat zowel het lichaam als de geest tot rust komen en ontspannen. Hoeveel uur slaap per nacht voldoende is, of hoe lang het inslapen duurt, verschilt per persoon. Af en toe wakker worden is normaal, met name ouderen slapen korter en minder diep.

Als er echter sprake is van slaapklachten, dan ontstaat er moeheid of slaperigheid overdag, met eventueel prikkelbaarheid. Slaapklachten kunnen komen door bijvoorbeeld slecht kunnen inslapen, lang wakker liggen, te vaak of te vroeg wakker. Er wordt gesproken van slapeloosheid als er in meer dan twee nachten per week slaapklachten optreden. De slaap kan nadelig beïnvloed worden door spanningen of zorgen, lichamelijke klachten (zoals rusteloze benen, nachtelijke spierkramp, pijn, benauwdheid of jeuk) of bepaalde gewoontes (zoals koffie drinken of televisie of tablet voor het slapen gaan).

Andere oorzaken van een verstoring van het dag-en-nachtritme: werken in ploegendienst of onregelmatige uren, vliegreizen. Houdt in het geval van vliegreizen bij aankomst meteen het lokale slaap- en eetpatroon aan. Ter vermindering van een jetlag kan melatonine een optie zijn. Melatonine is vooral effectief bij reizen in oostelijke richting en wanneer meer dan 5 tijdzones worden gepasseerd. Let op: voor melatonine bij mensen ouder dan 55 jaar en die langdurig last hebben van slapeloosheid is een klein effect aangetoond. De tijd tot inslapen was iets korter, maar er was geen effect op de totale slaapduur.

Advies bij slaapklachten:

  • Houdt een regelmatig slaapritme aan. Dutjes overdag verminderen de nachtelijke slaapbehoefte. Vermijdt het gebruik van “blauw licht schermen”, zoals televisie, tablets of mobiele telefoons, vlak voor het slapen gaan.
  • Zorg voor goede ventilatie van de slaapkamer.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, vooral overdag of aan het begin van de avond. Intensieve beweging voor het slapen gaan kan juist een negatief effect op de slaap hebben.
  • Gebruik geen koffie, alcohol of zware maaltijd voor het slapen gaan. Er is geen bewijs voor een gunstig effect van het drinken van warme melk, aangezien melk te weinig van het slaapverwekkende tryptofaan bevat. Warme dranken kunnen wel een ontspannen gevoel geven. is Het drinken van een alcoholisch “slaapmutsje” kan de inslaaptijd verkorten, maar heeft geen negatief effect op de slaapkwaliteit.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »