Merken

Leeftijd

Toon alle Less

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

Max
Categorieën

Merken

Leeftijd

Toon alle Less

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

to

Koortslip

Een koortslip komt vaak voor en wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Ongeveer tweederde van de bevolking draagt dit virus levenslang met zich mee, zonder dat ze ooit een koortslip krijgt. Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt in zijn leven wel eens een koortslip. Veel mensen krijgen regelmatig een koortslip, vaak op dezelfde plek.

Een koortslip is ongevaarlijk, maar wel besmettelijk en kan heel vervelend zijn. Besmetting vindt meestal al op jonge leeftijd plaats. Het virus blijft altijd in het lichaam aanwezig, ook al geneest de koortslip. Een koortslip kan veroorzaakt worden door activering van het virus door uitlokkende factoren, zoals zonlicht, koude, wind, koorts, menstruatie, vermoeidheid of plaatselijke beschadiging van de huid.

Bij een koortslip kunnen op of rond de lippen blaasjes ontstaan die kunnen tintelen, jeuken, branden of pijn doen. Blaasjes kunnen echter ook voorkomen op andere plekken zoals de neus, kin of ooglid. Een koortslip wordt daarom ook wel koortsuitslag genoemd. Het vocht in de blaasjes is bij een koortslip helder.

Een koortslip verdwijnt vaak vanzelf. Na 1 tot 2 dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes. Meestal na 10 dagen verdwijnen de plekjes. Wanneer iemand 6x of meer per jaar een koortslip heeft, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Mensen die eerder een koortslip hebben gehad, voelen vaak “een koortslip aankomen”. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk met een behandeling te starten. Het middel van eerste keuze is zinksulfaat of zinkoxide. Een kanttekening bij aciclovir (Zovirax) is dat het middel weinig effectief is omdat de bestanddelen uit de crème nauwelijks in de huid kunnen penetreren daar waar het virus zit. Als er sprake is van opgedroogde blaasjes en korstjes, dan kan een neutrale crème, zoals vaselinecetomacrogolcrème, zo vaak als nodig gebruikt worden. Breng een crème bij een koortslip zo voorzichtig mogelijk aan. Smeer de crème niet uit, om verspreiding van het virus te voorkomen.

Advies bij een koortslip:

  • Was de handen met water en zeep voor en na aanraking van de koortslip.
  • Vermijd lichamelijk contact met anderen, bijvoorbeeld zoenen en seksueel contact (om besmetting van anderen te voorkomen).
  • Krab niet aan de korstjes (om littekenvorming te voorkomen).
  • Voorkomen zonverbranding van de lippen; gebruik daarom een goede lippenstift met hoge zonnefilter (SPF).
  • Bescherm de lippen met een lippenbalsem, waardoor de kans op een koortslip wordt verminderd.
  • Knuffel en verzorg geen pasgeboren baby’s als er sprake is van een koortslip. Baby’s en jonge kinderen kunnen namelijk ernstig ziek worden van het herpesvirus.
  • Zorg voor een goede weerstand (voldoende lichaamsbeweging, voldoende nachtrust, niet roken, gezond eten).
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »