1
2
3

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Toon alle Less

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

Max
Categorieën

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Toon alle Less

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

to
1
2
3
Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen

Wondverzorging

Wonden met bijvoorbeeld zand of modder kunnen gereinigd worden door gebruik te maken van zacht stromend lauw water. Steentjes en splinters kunnen voorzichtig met een steriele pincet (met alcohol 70%) worden verwijderd. Een wond met vuil of zand moet ook altijd worden ontsmet, bijvoorbeeld met Betadine (jodium niet mensen met schildklierafwijkingen en bij voorkeur niet bij zwangeren!) of chloorhexidine. Betadine (jodium) werkt net zolang als dat de bruine kleur zichtbaar is!
Dek vervolgens de wond af met een (steriel) gaasje en zet het vast met bijvoorbeeld een pleister of (hydrofiel) windsel. Het is belangrijk om in de gaten te houden dat de wond goed geneest en niet gaat ontsteken. Het is verstandig om bij grote en diepe wonden naar de huisarts te gaan.

Bij brandwonden moet onmiddellijk gedurende tenminste 30 minuten gekoeld worden met zacht stromend lauw water. Tot een uur na het ontstaan van de brandwond is dit nog aan te raden! Een eerstegrands verbranding (zonder blaren en niet zwart geblakerd) kan afgedekt worden met een vetgaas. Ga bij grotere brandwonden en tweede- of derdegraadsverbranding naar de huisarts.
Betadine zalf kan gebruikt worden bij (lichte) brandwonden.


Kenmerken eerstegraads verbranding: geen wond, intacte huid, soms wat opgezwollen, rood en/of roze, droog, prikkelend tot pijnlijk.
Kenmerken oppervlakkige tweedegraads brandwond: glanzend rood/roze, opperhuid beschadigd tot in de lederhuid, nat, blaren, pijnlijk, voelt soepel.
Kenmerken derdegraads brandwond: opperhuid en lederhuid zijn volledig beschadigd tot in het onderhuids vetweefsel, wit, beige tot donkerbruin, droog, leerachtig, nauwelijks pijnlijk, is stug.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »