Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Productsoort

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

Max
Categorieën

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Productsoort

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

to

Maagzuur klachten


MAAGZUUR SYMPTOMEN

Bij maagzuur klachten kan er sprake zijn van pijn in de bovenbuik, door bijvoorbeeld maagkrampen, brandend maagzuur en/of oprispingen. Soms gaan de klachten samen met een opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken of een vol gevoel na het eten. In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak. Het gaat dan om “aspecifieke maagklachten”. Roken, voeding, medicijnen, stress of zwangerschap zouden oorzaken van maagzuur klachten kunnen zijn.

MAAGZUUR ZWANGERSCHAP

Maagzuur klachten tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomende kwaal. Ongeveer 50% van de zwangere vrouwen heeft last van brandend maagzuur. Een drukkende, zeurderige pijn in de buik tijdens de zwangerschap kan echter wijzen op zwangerschapsvergiftiging en in dat geval moet je meteen een arts bellen!

MAAGZUUR TIPS

  • Vermijd zoveel mogelijk: koolzuurhoudende drank, alcohol, scherp gekruid eten, (te veel) vet, koolzuurhoudende dranken, sinaasappelsap, koffie en pepermunt. Probeer rustig te eten.
  • Stoppen met roken heeft een gunstig effect op zowel maagpijn als oprispingen.
  • Probeer af te vallen. Overgewicht geeft namelijk druk ion de buik waardoor zure oprispingen kunnen optreden. Vermijdt ook knellende kleding en voorkom plotseling bukken.
  • Verhoog het hoofdeinde van het bed of leg een kussen onder het matras.
  • Probeer niets te eten vanaf 3 uur voor het naar bed gaan.

MAAGZUUR WAT TE DOEN?

Er zijn middelen om het maagzuur te binden (maagzuurbinders) of middelen die de aanmaak van maagzuur remmen (maagzuurremmers). Maagzuurbinders zijn bijvoorbeeld Antagel of Maalox. Maagzuurremmers zijn bijvoorbeeld: pantoprazol, (es)omeprazol, of ranitidine.

Het kruidengeneesmiddel Iberogast zou je bij maagzuur/maagpijn ook kunnen proberen.

O JEE, WANNEER MOET IK NAAR DE HUISARTS?*

  • Bij overgeven of zwarte ontlasting;
  • Bij verminderde eetlust, moeheid of een algeheel ziek gevoel;
  • Bij voedsel dat niet goed zakt in de slokdarm;
  • Bij uitstralende pijn naar armen, kaken of rug;
  • Bij ernstige maagpijn.

*let op: dit is een beperkte selectie van mogelijke situaties waarbij een huisarts aan te raden is. Als uw probleem of klacht er niet bij staat, als u twijfelt of ongerust bent, raadpleeg dan altijd een arts.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »