1
2

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Productsoort

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

Max
Categorieën

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Productsoort

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

to
1
2
Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen

Obstipatie

Er is sprake van obstipatie (verstopping) als de ontlasting minder dan 3 keer per week komt. Mensen kunnen dan last hebben van buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge of keutelige ontlasting. Dunne ontlasting kan ook langs de harde ontlasting naar buiten lekken.
Hard persen geeft een grotere kans op aambeien. Helderrood bloed op de ontlasting is een aanwijzing voor aambeien. Als bloed vermengd is met de ontlasting, is het advies om naar de huisarts te gaan.

De darmen spelen een belangrijke rol in het kneden, verteren en indikken van het voedsel. Weinig drinken, onvoldoende vezelrijk voedsel of (te) weinig lichaamsbeweging kunnen oorzaken zijn van obstipatie. Soms is er sprake van aanleg aangezien sommige mensen minder actieve darmen hebben. Spanning of een drukke periode kunnen ook obstipatie geven, net als bepaalde medicijnen zoals antidepressiva, ijzertabletten en morfine-achtige medicijnen.

Bij jonge kinderen komt obstipatie regelmatig voor. Soms kan het komen door de overgang van moedermelk naar flesvoeding. Verstopping kan op optreden bij kinderen die net zindelijk zijn geworden. Indien mogelijk kan de voeding worden aangepast, geef toiletadviezen en/of gebruik een laxerende limonadesiroop (Roosvicee Laxo). Als na twee weken de klachten nog niet over zijn, ga dan naar de huisarts.
Ook ouderen hebben vaak te maken met obstipatie. Met name te weinig lichaamsbeweging, te weinig drinken en/of eten of gebruik van geneesmiddelen zijn de boosdoeners.
Obstipatie komt ook regelmatig voor bij zwangere vrouwen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van laxerende middelen, zeker de middelen die de darmen (en dus ook de baarmoeder) te sterk prikkelen. Raadpleeg altijd de bijsluiter of de middelen gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap of overleg met arts of apotheker.

Bij gebruik van een laxeermiddel moeten in principe de klachten binnen enkele dagen verminderen. Zo niet, overleg dan met de huisarts. Het kan zijn dat u door moet gaan met het laxeermiddel of dat een ander middel wellicht beter is. De meeste laxeermiddelen kunnen voor een langere periode worden gebruikt. Zo moeten lactulose en macrogol meestal langer gebruikt worden voor een optimaal resultaat. Het gebruik van bisacodyl gedurende meer dan drie dagen wordt echter afgeraden.

Advies bij obstipatie:

  • Zorg voor vezelrijke voeding. Voorbeelden: volkorenproducten, zilvervliesrijst, voldoende groente, fruit en peulvruchten. Bouw het eten van vezelrijke voeding langzaam op, omdat vezelrijke voeding in het begin gasvorming en een opgeblazen gevoel kan geven.
  • Drink voldoende: 1,5 tot 2 liter (=6 tot 8 glazen). Begin bijvoorbeeld ’s ochtends met 1 of twee glazen lauwwarm water.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
  • Houdt de ontlasting niet op, ga bij aandrang direct naar het toilet.
  • Blijf niet te lang op het toilet zitten.

Klik hier voor: Advieskaart Stoelgang (Orthica)

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »