1
2

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Productsoort

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

Max
Categorieën

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Productsoort

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

to
1
2
Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen

Vitamine D3 (Cholecalciferol)


Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert de voeding vitamine D.

Wat is vitamine D3?

In de voeding komt vitamine D voor in 2 actieve vormen:

 • Cholecalciferol (vitamine D3): wordt onder invloed van zonlicht gevormd in de huid van mens en dier. Vitamine D3 komt daardoor van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

  Het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur met in ieder geval je hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. Dit ten behoeve van de aanmaak van vitamine D in de huid.

 • Ergocalciferol (vitamine D2): wordt onder invloed van zonlicht gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels.

Vitamine D3 heeft een iets sterkere werking dan vitamine D2.

Wat is cholecalciferol?

Cholecalciferol, of colecalciferol, is dus hetzelfde als vitamine D3.

Waar zit vitamine D3 (cholecalciferol) in?

Van nature zit vitamine D in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Het maakt geen verschil of je verse vis eet of vis uit de diepvries of uit blik. In vlees en eieren zit ook vitamine D, maar wel minder dan in vette vis. In Nederland zijn er verrijkte voedingsmiddelen, dus voedingsmiddelen waaraan vitamine D is toegevoegd. Voorbeelden zijn: halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). In roomboter zit van nature vitamine D maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines. Kunstmatige zuigelingenvoeding wordt ook met vitamine D verrijkt volgens strenge EU-richtlijnen.

In supplementen en verrijkte voedingsmiddelen wordt zowel vitamine D2 als vitamine D3 (cholecalciferol) gebruikt. Kies bij voorkeur supplementen met vitamine D3 (cholecalciferol), de actievere vorm van vitamine D.

 

Wordt vitamine D3 (cholecalciferol) goed opgenomen in het lichaam?

Vitamine D wordt in de darm het best opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is. Ongeveer 80% aan vitamine D wordt uit de voeding opgenomen. In het lichaam kan vitamine D worden opgeslagen in vetweefsel en organen, zoals de lever.

 

Waar is vitamine D3 (cholecalciferol) voor?

Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van calcium (kalk) en fosfaat uit het voedsel. Calcium en fosfaat zijn nodig voor sterke botten en een stevig gebit. Vitamine D is ook belangrijk voor een goede werking van onze spieren. Ook draagt vitamine D bij aan een goede werking van het immuunsysteem. Het is echter nog onvoldoende aangetoond dat een vitamine D-supplement het risico op infecties, zoals verkoudheid, vermindert. 

Vitamine D3 (cholecalciferol) kan dus gebruikt worden bij:

 • VITAMINE D TEKORT, geldt met name voor:
  - kinderen tot 4 jaar
  - mensen met een donkere huidskleur
  - mensen die te weinig in de zon komen
  - vrouwen ouder dan 50 jaar
  - mannen ouder dan 70 jaar
  - ouderen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen

 • BOTONTKALKING (OSTEOPOROSE), of als je hierop een grote kans hebt, zoals sommige vrouwen na de overgang en bij mensen die lang bijnierschorshormonen gebruiken.

Hoe herken ik een vitamine D tekort?

De volgende symptomen kunnen wijzen op een vitamine D tekort: tekort aan energie, bloedend tandvlees, spierzwakte, spierpijn, botpijn en botbreuken door verzwakte botten. Een bloedspiegel bepaling (via de huisarts) kan met zekerheid uitwijzen of er sprake is van een vitamine D tekort.

 

Vitamine D3 (cholecalciferol) kopen?

Er zijn tabletten met alleen vitamine D3 (cholecalciferol). Het maakt niet uit welk merk je kiest. Alle producten zijn veilig en effectief. Kies voor een toedieningsvorm die geschikt is voor jou. Bijvoorbeeld tabletten, capsules of druppels.

 

In welke dosering gebruik ik vitamine D3 (cholecalciferol)?

Voor alle mensen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D (= 400IE). Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram (= 800IE) per dag binnen krijgen.  

Sommige groepen mensen hebben meet vitamine D3 (cholecalciferol) nodig.

In de tabel hieronder zie je de vitamine D-adviezen per groep.

Suppletie-adviezen Vitamine D
Groep  Leeftijdsgroep  Wie  Extra vitamine D
in microgram (mcg) 
Kinderen  0 t/m 3 jaar  Iedereen  10
Vrouwen 4 t/m 49 jaar Donkere (getinte) huidskleur  10
  4 t/m 49 jaar Overdag niet veel in de zon komen
of de huid bedekken 
 10
  50 t/m 69 jaar Iedereen  10
  70 jaar en ouder Iedereen  20
Zwangere
vrouwen
  Iedereen  10
Mannen 4 t/m 69 jaar Donkere (getinte) huidskleur   10
  4 t/m 69 jaar  Overdag niet veel in de zon komen
of de huid bedekken 
 10
  70 jaar en ouder Iedereen  20

Bron: Voedingscentrum (april 2020)

Hoe moet ik vitamine D3 (cholecalciferol) innemen?

Gewone tabletten kan je in zijn geheel doorslikken of eerst oplossen in melk of een andere drank. Kauwtabletten moet je goed fijnkauwen voor het doorslikken. Meet druppels af op een lepeltje of in de voeding (als je de smaak te vies vindt). Capsules slik je in principe in zijn geheel door, tenzij je moeite hebt met slikken. Dan kan je eventueel de capsule openmaken en de inhoud met wat melk of water innemen.


Wanneer moet ik vitamine D3 (cholecalciferol) innemen?

Vitamine D3 (cholecalciferol) kan per dag, per week, per maand of per kwartaal worden gebruikt. Dit hangt af van wat de huisarts bijvoorbeeld voorschrijft. Kies een vast tijdstip van inname, dan is de kans op het vergeten van een dosis klein. Vind je het prettiger om elke ochtend vitamine D3 (cholecalciferol) in te nemen of juist in de avond, bijvoorbeeld vlak voor hjet slapen gaan? Kies een tijdstip dat goed in jouw dagelijkse routine past.

Om vitamine D3 (cholecalciferol) optimaal te laten werken, is het aan te raden om ook voldoende calcium in te nemen. Het gaat dan om ongeveer 1000 mg calcium wat overeenkomt met 4 porties zuivel (melk, kaas, yoghurt). Er zijn verschillende producten met calcium te koop, maar het is heel belangrijk om de bijsluiter goed door te lezen en de juiste dosering te nemen. Een teveel aan calcium kan namelijk schadelijk zijn. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts of de apotheker van Beautymeds.nl.

 

Hoe lang moet ik vitamine D3 (cholecalciferol) gebruiken?

Een tekort aan vitamine D3 (cholecalciferol) is meestal binnen enkele dagen tot weken voorbij. Het kan echter zijn dat je het hele jaar door elke dag vitamine D3 (cholecalciferol) moet gebruiken, om een vitaminegebrek juist te voorkomen. Als je vitamine D3 (cholecalciferol) vanwege botontkalking (osteoporose) gebruikt hebt, dan zal je het middel langdurig moeten gebruiken (vaak tenminste 5 jaar). De arts bepaalt de duur van gebruik en beslist of een botdichtheidsmeting nodig is.

 

Hoe merk ik dat vitamine D3 (cholecalciferol) werkt?

Het is belangrijk dat je vitamine D3 (cholecalciferol) inneemt volgens het voorschrift. Bij een tekort aan vitamine D3 (cholecalciferol) zullen de symptomen (spierzwakte, spierpijn, botpijn) van een tekort in principe worden opgeheven. Dit is duidelijk merkbaar. Gebruik je vitamine D in verband met botontkalking (osteoporose) dan merk je het effect niet direct maar de kans op botbreuken is wel verminderd. 

Wat zijn de bijwerkingen van vitamine D3 (cholecalciferol)?

Vitamine D wordt door het lichaam zelf gemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen hebben.

 

Mag ik vitamine D3 (cholecalciferol) gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Je kunt dit medicijn in een dosering tot 10 microgram (= 400 IE) per dag veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind. Overleg met de arts als je een hogere dosering moet gebruiken. Dit kan namelijk wel schadelijk zijn voor de baby.


Vitamine D3 (cholecalciferol) kopen voor vegetariers?

Er zijn producten met vitamine D3 (cholecalciferol) te koop die geschikt zijn voor vegetariers. Selecteer daarvoor bij een zoekopdracht het filter "vegetarier + veganist".

 

Vitamine D3 (colecalciferol) halal kopen?

Er zijn bij Beautymeds.nl producten te koop met vitamine D3 (cholecalciferol) die halal bevonden zijn.

 

Video "Heb ik een vitamine D-tekort?"

Bron: Plusonline (april 2020)

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »