Categorieën

Merken

Leeftijd

Productsoort

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

to

Bacteriële vaginose


Wat is bacteriele vaginose?

In de vagina bestaat een gezond en natuurlijk evenwicht tussen miljoenen bacteriën en schimmels. Dit wordt ook wel de vaginale flora genoemd. De melkzuurbacterie (lactobacillus bacterie) produceert melkzuur waardoor de pH-waarde in de vagina tussen de 3,8 en 4,4 (licht zuur) is. Infecties hebben in het zure milieu geen kans. Door een aantal factoren kan het evenwicht van de vaginale flora echter verstoord raken. Voorbeelden zijn: hormonale veranderingen tijdens menstruatie, zwangerschap of overgang, het te grondig (willen) reinigen van de vagina met zeep, sperma, bepaalde geneesmiddelen zoals antibiotica of corticosteroiden, diabetes, stress of het niet goed afvegen van de ontlasting (van achteren naar voren). De precieze oorzaak blijft echter vaak onduidelijk.

Bij een bacteriële vaginose overheersen bepaalde (slechte) bacteriën. Het aantal melkzuurbacterien is verminderd. Veel vrouwen krijgen in hun leven een keer te maken met bacteriele vaginose.

Wat zijn de klachten van bacteriele vaginose?

De klachten van een bacteriële vaginose zijn te herkennen aan:

- een sterke, onaangename (vis)geur;
- toegenomen vaginale afscheiding;
- afscheiding die vaak grijs van kleur is;
- vaginale jeuk.

Het slijmvlies van de vagina wordt niet aangetast, het zal niet rood of gezwollen aandoen. Een bacteriele vaginose doet geen pijn, ook niet bij het plassen of vrijen. De klachten van een bacteriele vaginose kunnen verergeren na seks omdat het sperma de zuurgraad in de vagina verstoort.

 

Fabels over bacteriele vaginose:

- Bacteriele vaginose is géén bacteriële infectie van de vaginawand.
- Bacteriele vaginose is niet besmettelijk.
- Bacteriële vaginose is géén seksueel overdraagbare aandoening (soa).


Hoe kan ik bacteriele vaginose voorkomen?

Juist omdat de oorzaak van een bacteriele vaginose vaak niet duidelijk is, is het lastig te zeggen hoe je het kunt voorkomen. Het is in ieder geval belangrijk om de vaginale flora niet teveel te verstoren. Geef de slechte bacterien dus zo min mogelijk de kans om de kop op te steken.

- Spoel bij het douchen de buitenkant van de schaamlippen met lauwwarm water af. Dat is voldoende. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. Het is niet nodig om je vaker of grondiger te wassen.
- Gebruik bij voorkeur geen vaginale douches, -spoelingen, zeep of -deoderant. Deze kunnen het vaginale slijmvlies irriteren en helpen niet. Ook het gebruik van probiotica of vitamine C vaginaal helpt niet.
- Vrijen als de vagina nog droog is, kan het slijmvlies irriteren. Neem de tijd om opgewonden te raken voor geslachtsgemeenschap. Gebruik zo nodig een (neutraal) glijmiddel. Vermijd vaginale seks zolang het slijmvlies van de vagina nog droog is of nog pijn doet.

 

Hoe kan ik bacteriele vaginose behandelen?

Een bacteriële vaginose is onschuldig en gaat vaak vanzelf over. Het natuurlijk evenwicht tussen de verschillende bacteriën herstelt zich vanzelf. Soms kan het wel enige weken duren totdat het overgaat. Bacteriële vaginose kan regelmatig terugkomen, ook als je hiervoor behandeld bent.

Beautymeds.nl heeft verschillende producten die het herstel van de vaginale flora kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld Canesten Gyno Balance Gel of Normaflor vaginale tabletten.

Canesten heeft een test ontwikkeld om te achterhalen of er sprake is van bacteriele vaginose of vaginale schimmel: Canesten Gyno test. Zo kan je gericht een behandeling inzetten.

Video Bacteriele vaginose

Bron: www.canesten.nl

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »