Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen

Noodanticonceptie

Als je seks hebt en niet zwanger wilt worden, dan neem je de juiste maatregelen. Je kiest voor de anticonceptiepil of je gebruikt een condoom. Maar er kan natuurlijk altijd iets mis gaan. Je vergeet de pil of het condoom scheurt. Of je vergeet überhaupt om een condoom te gebruiken… Hoe dan ook, een morning-after pil kan dan uitkomst bieden. Of een morning-after spiraaltje die tot 5 dagen na de onbeschermde seks door de huisarts kan worden geplaatst. Dit kan helaas wat pijnlijk zijn. De spiraal dient meteen als anticonceptie en kan 5 jaar blijven zitten.

Een morning-after pil is er alléén voor noodgevallen. Het is niet de bedoeling om een morning- after pil als een vorm van anticonceptie te gebruiken. Een morning-after pil is namelijk minder betrouwbaar dan een gewone anticonceptiepil. Bij regelmatig gebruik van een morning-after pil kan je cyclus bovendien serieus maar tijdelijk verstoord worden.
Een morning-after pil beschermt niet tegen een seksueel overdraagbare aandoening (SOA)!

De morning-after pil bevat levonorgestrel, een progestageen. Dit hormoon stelt vermoedelijk de eisprong uit of blokkeert deze. De morning-after pil moet zo snel mogelijk na de onbeschermde seks worden ingenomen; bij voorkeur binnen 12 uur, maar in ieder geval binnen 72 uur (3 dagen). Binnen 12 uur heb je 0,5% kans op een zwangerschap, binnen 72 uur is de kans op een zwangerschap ongeveer 2%. Hoe sneller je dus de MAP inneemt, des te minder kans je hebt op een zwangerschap. Bij vrouwen met overgewicht is de kans op een zwangerschap na het innemen van de MAP waarschijnlijk iets groter. Een andere morning-after pil, Ellaone (bevat Ulipristal), kan tot 5 dagen na onbeschermde seks worden ingenomen.

Of je een morning-after pil nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Gebruik je een vorm van anticonceptie en zo ja, welke? Als je de pil gebruikt, in welke week ben je dan de pil vergeten? Hoe is je menstruatiecyclus? Een verlate of minder heftige menstruatie kan een aanwijzing zijn voor een zwangerschap. Een zwangerschapstest kan duidelijkheid geven.
Het is goed om te weten wanneer je de MAP écht nodig hebt. Hieronder geven we je in ieder geval een richtlijn bij gebruik van de combinatiepil (met uitzondering van de minipil Cerazette, en de pillen met een verkorte stopweek zoals Seasonique, Qlaira, Yaz en Zoely) van om je keuze voor de aanschaf van een morning-after pil te vergemakkelijken.

Als je een anticonceptiepil gebruikt
:

 • Gebruik je de pil al langer dan twee maanden en ben je slechts 1 pil vergeten in te nemen (ongeacht in welke week je bent)? Neem dan de vergeten pil alsnog in en ga door met het slikken van de strip.
 • Ben je meer dan 1 pil vergeten in te nemen (meer dan 12 uur te laat ingenomen) en zit je in week 1 van je cyclus? Of gebruik je de pil pas 1 maand en ben je 1 pil vergeten?
  Als je seks hebt gehad in de 5 dagen vóór of de week na de vergeten pillen, dan is zwangerschap mogelijk. Gebruik dan binnen 72 uur de morning-after pil. Tot 5 dagen na de seks kan morning-after pil Ellaone worden gebruikt.
  Maak de pilstrip gewoon af. Neem wel aanvullende maatregelen (condoom) bij seks. Bij levonorgestrel totdat ten minste 7 dagen achter elkaar de pil is geslikt, bij ulipristal tot de volgende menstruatie.
  Als je geen seks hebt gehad in de 5 dagen vóór of de week na de vergeten pillen, is er geen zwangerschap mogelijk. Gebruik wel 7 dagen aanvullende anticonceptie (bijvoorbeeld een condoom) uit voorzorg.
 • Ben je meer dan 1 pil vergeten in te nemen (meer dan 12 uur te laat ingenomen) en zit je in week 2 van je cyclus? Als je niet meer dan 3 pillen bent vergeten, dan is er niets aan de hand. Ben je echter meer dan 3 pillen vergeten en is er onbeschermde seks geweest in de week NA de vergeten pillen, dan is zwangerschap mogelijk. Gebruik dan binnen 72 uur de morning-after pil. Tot 5 dagen na de seks kan morning-after pil Ellaone worden gebruikt.
  Maak de pilstrip gewoon af. Neem wel aanvullende maatregelen (condoom) bij seks. Bij levonorgestrel totdat ten minste 7 dagen achter elkaar de pil is geslikt, bij ulipristal tot de volgende menstruatie.
  Als je geen seks hebt gehad in de week NA de vergeten pillen, is er geen zwangerschap mogelijk. Gebruik wel 7 dagen aanvullende anticonceptie (bijvoorbeeld een condoom) uit voorzorg.
 • Ben je meer dan 1 pil vergeten in te nemen (meer dan 12 uur te laat ingenomen) en zit je in week 3 van je cyclus? Slik meteen na het vergeten van de pillen 7 dagen achter elkaar de pil of las direct een stopweek in. Deze stopweek is inclusief de dagen dat de pillen zijn vergeten.

Als je twijfelt, neem dan contact op met de apotheker, of als je meer wilt weten als je een anticonceptiepleister, anticonceptiering (Nuvaring) of ring, de prikpil (Depo-Provera®, Sayana®) , hormoonspiraal (Mirena ®), koperspiraal of implantatiestaafje (Implanon®) gebruikt .

Als je borstvoeding gebruikt
:
Levonorgestrel gaat over in de moedermelk. Neem de morning-after pil meteen in na een voeding en sla de borstvoeding voor tenminste 8 uur daarna over (afkolven en weggooien). Als je Ellaone (Ulipristal) gebruikt, dan mag je na het innemen ervan een week geen borstvoeding geven.

Als je 3 uur na inname van de morning-after pil moet overgeven:

Neem dan de morning-after pil onmiddellijk opnieuw in.

Blijft je (volgende) menstruatie langer dan 5 dagen uit?

Doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest.

Neem contact op met de huisarts in de volgende gevallen:

 • Als de onbeschermde seks langer dan 5 dagen geleden heeft plaatsgevonden
 • Ernstige leverfunctiestoornissen
 • Acute porfyrie
 • Ernstige maagdarmproblemen: als er sprake is van ernstige diarree of braken of de ziekte van Crohn dan is er een kans dat de morning-after pil niet goed wordt opgenomen. Een alternatief is dan het morning-after spiraaltje via de huisarts.
 • Overgevoeligheid voor progestagenen; de werkzame stof van de morning-after pil is levonorgestrel wat een progestageen is).
 • Bij een (mogelijke) zwangerschap; de morning-after pil werkt dan (uiteraard) niet.
 • Bij een mogelijke seksueel overdraagbare aandoening (SOA)

N.B. Neem contact op met je eigen apotheker voor een veilige medicatiebewaking als je andere geneesmiddelen gebruikt, zoals medicijnen tegen maagzuur, medicijnen tegen epilepsie of tuberculose, HIV-middelen, Bosetan, Sint-Janskruid.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »