Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Productsoort

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

Max
Categorieën

Merken

Toon alle Less

Leeftijd

Productsoort

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

to

Vaginale schimmel

In de vagina bestaat een gezonde balans tussen miljoenen bacteriën en schimmels (= vaginale flora). De lactobacillus bacterie produceert melkzuur waardoor de pH-waarde in de vagina tussen de 3,8 en 4,4 (licht zuur) is. Infecties hebben in het zure milieu geen kans.
Door een aantal factoren kan het evenwicht van de vaginale flora echter verstoord raken. Voorbeelden zijn: hormonale veranderingen tijdens menstruatie, zwangerschap of overgang, het te grondig (willen) reinigen van de vagina met zeep, sperma, bepaalde antibiotica, diabetes, stress of het niet goed afvegen van de ontlasting (van achteren naar voren).

Bij een vaginale schimmel, ook wel bekend als Candida, is er sprake van een overmatige groei van gist in de vagina. De klachten van een vaginale schimmel zijn bijvoorbeeld een witte, brokkelige afscheiding die lijkt op cottage cheese, jeuk, roodheid, pijnlijke vagina en een witte uitslag op het slijmvlies van de vagina die niet weggeveegd kan worden. Een anti-schimmel middel kan worden gebruikt maar ook bijvoorbeeld Multi-Gyn floraplus waarmee een vaginale schimmelinfectie voorkomen én behandeld kan worden. Verder is het belangrijk om te zorgen voor een goede hygiëne van de vagina (zie bij advies). Er is geen bewijs dat het dragen van strakke kleding, inlegkruisjes of tampons de kans op schimmelinfecties vergroten.

Advies bij een vaginale schimmel:

  • Was de vagina alleen met water en niet vaker dan normaal. Gebruik geen douchegel of zeep.
  • Gebruik geen inlegkruisjes en draag katoenen ondergoed.
  • Gebruik geen zaaddodende crème’s en latexcondooms.
  • Probeer een paar dagen niet te vrijen om de huid van de vagina te laten herstellen. Een vaginale schimmel is niet besmettelijk en kan niet overgenomen worden van de partner.
  • Veeg ontlasting van voor naar achteren af.
  • Zorg voor voldoende weerstand door bijvoorbeeld gezond te eten, te bewegen en voldoende rust te nemen.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »