Merken

Leeftijd

Toon alle Less

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

Max
Categorieën

Merken

Leeftijd

Toon alle Less

Huidtype

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Per behoefte (gezondheid)

Prijs instellen

to

Psoriasis lichaam

Plekken met ernstige (wit/grijze) schilfering, roodheid en jeuk, met name op de ellenbogen en in de knieholtes, zijn aanwijzingen voor psoriasis. Het zit bijna nooit in het gezicht. Vooral in het begin jeuken de plekken. Ze kunnen groot of klein zijn, of samenvloeien. De plekken kunnen een paar weken zichtbaar zijn maar ook levenslang blijven. Mochten de plekken verdwijnen, dan kan de huid tijdelijk wat lichter of donkerder blijven. Kleine deukjes in de nagels kunnen optreden, net als gewrichtsklachten (heel soms), vooral aan vingers en tenen.

Psoriasis is niet besmettelijk en kan op iedere leeftijd ontstaan, maar komt vooral voor bij volwassenen (van Europese afkomst). De oorzaak is onbekend. Het gaat om een ontsteking waardoor de huid sneller verhoornt. Aanleg speelt een rol; als één ouder psoriasis heeft dan is de kans op psoriasis 10%, als beide ouders psoriasis hebben dan is de kans al 50%. Uitlokkende of verergerende factoren zijn: beschadiging van de huid (snijwond of schaafwond kan 1 tot 2 weken later een psoriasisvlek geven), verbranding van de huid, stress of infecties. Zonlicht kan de klachten van psoriasis echter wel verminderen.

Houdt de huid bij psoriasis altijd vet en voorkom uitdroging met een neutraal middel. Een neutraal (= indifferent) middel bevat geen sterk werkzame stoffen en is de basis voor de behandeling van een droge huid, eczeem en psoriasis. Het zorgt ervoor dat de huidbarrière herstelt waardoor jeuk, irritatie en schilfering verminderen. Psoriasis gaat niet over door goed smeren van een neutraal middel, maar de klachten verminderen wel. Echter, blijf de neutrale crème of zalf gewoon doorgebruiken, ook als de klachten minder worden. Dit om de conditie van de huid optimaal te houden.

Voorbeelden van indifferente middelen zijn (in oplopende volgorde van vetheid): cetomacrogol- of lanettecrème > vaselinecetomacrogol- of vaselinelanettecrème > koelzal.
Kies de crème of zalf die het beste werkt en het fijnste smeert.

Als u een huidhormoon gebruikt, is het aan te raden om de neutrale creme of zalf minimaal 1 uur of langer erna aan te brengen.

Voor behandeling van psoriasis op de behaarde hoofdhuid: zie bij shampoo’s en vink het filter Psoriasis aan.


Neem eens een kijkje op: psoriasishuid.nl

Zie ook de volgende video: Psoriasis in de praktijk

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »