Categorieën

Merken

Leeftijd

Productsoort

Per behoefte (beauty)

Prijs instellen

to
Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen

Lipstick

De geschiedenis van de lippenstift gaat terug tot de Oudheid. Zo is er een oude Egyptische papyrusrol van ongeveer 5000 jaar geleden waarop een vrouw staat afgebeeld die een spiegel vasthoudt en haar lippen kleurt. Zelfs Cleopatra gebruikte een rode lippenstift, waarvoor de intense kleur zelfs karmijnkevers werden geplet!
Ook in het oude India van 3000 jaar geleden én in de tijd van de Romeinen was de lippenstift een populaire manier van verfraaien van het gezicht. De toneelschrijver Plautus omschreef het als volgt: "Een vrouw zonder verf is als eten zonder zout".
In de 10e eeuw na Christus gebruikte de Arabier Abu al-Qasim al_Zahrwai in Andalusië geparfumeerde ronde stiften om de lippen te kleuren. Hij beschreef het bereidingsproces in zijn medische encyclopedie, de Al-Tasrif. In het Westen werd de lippenstift pas in de 16e eeuw populair, vooral bij actrices en prostituees.
Maar het tijd keerde voor de lippenstift: in de 18e eeuw werd lippenstift als iets verderfelijks gezien. In 1770 werd zelfs in Groot-Brittanië een wet doorgevoerd die bepaalde dat vrouwen met lippenstift berecht konden worden vanwege hekserij! Tot in de 19e eeuw werd gewaarschuwd voor lippenstift, omdat het schadelijke stoffen als lood, kwik en arsenicum zou bevatten.
In 1911 werd voor het eerst een lippenstift ontwikkeld in een metalen cilinder, in het begin met een hendeltje aan de zijkant waarmee de stift omhoog en omlaag kon bewegen. Vier jaar later kreeg een Amerikaan Maurice Levy het patent op de lippenstift die omhoog gedraaid kon worden.
Maar opnieuw werd de lippenstift in de ban gedaan. Dit keer tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Nazi’s waren tegen het gebruik van lippenstift en make-up, gezien de Franse invloed en het feit dat lippenstift prostituees toebehoorde.

Uiteindelijk werd lippenstift wel algemeen geaccepteerd, vooral door de invloedrijke Hollywoodfilms waarin actrices lippenstift droegen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »